duminică, 4 martie 2012

Cinema - 01x02 - Februarie 1963 - doar mostre

Ar fi trebuit să postez aici scanarea numărului 2 pe 1963 al revistei Cinema dar... M-am trezit că avea o foaie ruptă! Aşa că tot eforttul ce îl făcusem până atunci a fost în zadar. Cel puţin până ce voi reuşi să intru într-o bună zi în posesia unei eventuale scanări a respectivelor pagini lipsă. Aşa că nu voi comenta aici asupra conţinutului, nici nu-i voi prezenta cuprinsul. Şi avea câteva lucruri interesante.

Aşa că voi lămuri de data aceasta asupra dificultăţilor pe care le întămpin în procesul scanării ŞI PRELUCRĂRII. Asta şi pentru că a fost o reacţie de genul "se putea şi mai bine" referitoare la scanarea precedentă. Aştept, aşa cum am mai spus, sfaturi şi sugestii. Cuprind însă şi cîteva pagini independente pe care le consider mai interesante. Nu vă aşteptaţi pe viitor nici la numărul 4 pe 1963 pentru că este dintre cele vreo 20 care-mi lipsesc.

Scanerul pe care îl am este de format A4. Spre diferenţă însă de primul număr, mărimea revistei s-a schimbat şi de aceea sunt nevoit ca fiecărei pagini să-i fac două scanări. Cu viitoarele numere s-ar putea să fie nevoie chiar de 3, formatul devenind cel clasic al revistei. După alinierea cu ajutorul procesorului de editare a imaginilor (ACDSee, în cazul meu) rezultatul este cel ce urmează.








Cu ajutorul programului Photoshop le lipesc.



Revin la ACDSee unde le decupez şi le transform în fişiere tiff.



Abia acum vine prelucrarea cromatică folosind iarăşi Photoshop-ul. Abia ceea ce rezultă va fi materia primă pentru îmbinarea în format de revistă digitală de tip pdf sau djvu, adică alte 3-4 programe de utilizat dar mult mai puţin migăloase.


Aşa cum am spus, încarc totuşi câteva pagini.

În primul rând ca să o vedeţi pe LICA GHEORGHIU, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. A jucat în vreo 5 filme (şi nu 3, cum am scris rândul trecut). Cariera artistică îi va fi oprită brusc după ascensiunea lui Ceauşescu în vărful puterii.

În al doilea rând, pentru că tot vorbi de ascensiune, iată că aflăm despre o actriţă ce nu-şi găsise reflectarea activităţii absolut deloc până atunci în RPR, Marilyn Monroe dispărută cu un an înainte, în 1962. Ca o paranteză, festivalul de la Cannes de anul acesta se deschide cu amintirea celebrei actriţe.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu